De Reddingsbrigade/KNRM

Wat naast genieten en ontspannen ook ontzettend belangrijk is, is veiligheid. In Zandvoort zorgen zowel de Zandvoortse Reddingsbrigade als de KNRM er voor dat je zo veilig mogelijk van strand en zee kunt genieten. 

Gedurende het zomerseizoen zorgt een groot team van in rood/geel geklede vrijwillige lifeguards voorzien van benodigd varend en rijdend materiaal voor de dagelijkse strandbewaking. Op het strand zijn twee vaste reddingsposten de uitvalsbasis. Vanaf Post Noord “Piet Oud” en Post Zuid “Ernst Brokmeier” wordt het strand in de gaten gehouden, de communicatie met de patrouillerende eenheden onderhouden en worden acties en inzetten gecoördineerd. 

Daarnaast heeft elke post een EHBO ruimte waar kleine verwondingen, splinters en insectenbeten behandeld kunnen worden en verzorgen de lifeguards op de posten de coördinatie en opvang van zoekgeraakte en gevonden kinderen.  Bij de reddingsposten kun je ook altijd terecht met vragen over een veilig strandbezoek.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, kortweg de KNRM, komt in actie bij alarmering op zee. Bijvoorbeeld voor een zeilboot of kitesurfer in problemen, maar ook bij vermissing van personen wordt de KNRM ingeschakeld. 

Samen zorgen de Reddingsbrigade en de KNRM ervoor dat iedereen die zich op het strand en in de zee vermaakt, zich veilig kan voelen. 
Meer informatie over de Zandvoortse Reddingsbrigade: www.zrb.info
Meer informatie over de KNRM: www.knrm.nl/zandvoort


Vlaggen 

Op het strand wordt met vlaggen in verschillende kleuren aangegeven of het veilig is om in zee te zwemmen. Deze strandvlaggen staan bij de reddingsposten, voor de EHBO post in de Rotonde en hangen indien nodig in de rood/wit geblokte vlaggenmasten voor de strandpaviljoens.

GEEL: Het is gevaarlijk om te zwemmen, drijvende voorwerpen als een luchtbedje zijn verboden.
ROOD: Het is verboden te zwemmen.


​


Veilig dagje strand met kleine kinderen

Niets is erger dan een kind kwijt zijn op een strand dat plots veel groter lijkt dan het is. Wees voorbereid en bespreek met de kinderen wat te doen bij vermissing. 
1)    Houd kinderen altijd in de gaten zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op een armlengte afstand van kleine kinderen.
2)    Gebruik in zee geen vlinderbandjes bij uw kind in verband met de invloed van wind, stroming en golfslag.
3)    Doe uw kind een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Deze polsbandjes zijn verkrijgbaar bij de meeste strandtenten en bij de reddingsbrigade
4)    Zorg dat u uw mobiele telefoon mee heeft, aan staat en voldoende is opgeladen.
5)    Spreek een herkenbaar vast punt af, voor als jullie elkaar kwijt raken, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare afbeelding.
6)    Kind kwijt? Waarschuw direct de Reddingsbrigade, meld het bij een strandtent en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak met tegen de wind in.
7)    Is uw kind terecht? Word niet boos op uw kind, maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.


Kitezones

Zandvoort aan Zee heeft 5 kitezones.  De officiële aan- en afvaartplaatsen zijn op het zuidelijke deel van het strand bij de Watersportvereniging (WVZ), iets ten noorden van het centrum bij watersportcentrum ‘The Spot’ , het noordelijke deel bij paviljoen George No. 5, het zuidelijk deel bij paviljoen George No. 5 en  op het naaktstrand tussen strandpaviljoens Azurro en Paal 69. 

Ook hier staat veiligheid voorop, dus zorg ervoor dat je in goede conditie verkeert. Smeer goed in met zonnebrand en blijf niet te lang in het water. Anders neemt de kans op onderkoeling of kramp toe. En last but not least, neem een telefoon in een waterdichte hoes mee en draag een wetsuit. 
 

U kunt deze pagina delen via:

facebook

Twitter

WhatsApp